De markt op!

Wie in Zoetermeer rond struint, heeft het wellicht al gemerkt: Mobile Orchards staat tegenwoordig met een ware marktkraam op de Streekmarkt in de dorpsstraat. Samen met andere ondernemers uit de regio, verkopen we er producten uit het bos, waarvan de winst weer teruggaat naar de bescherming van het bos. Op dit moment gaat het vooral om producten uit Zambia, waar we al een groot perceel met volgroeide bomen hebben, en waar we samenwerken met biologisch producenten die onze missie delen. Zo hadden we al een honingwedstrijd om te kijken welke honing de Nederlandse markgangers het lekkerst vonden: de gecertificeerd biologische boshoning uit het noordwesten van Zambia, of de honing van voormalig stropers die worden opgeleid tot biologische boslboeren. Hoewel beide varianten buitengewoon in de smaak vielen, bleek de honing van de nieuwe bosboeren toch het populairst. De honing is inmiddels uitverkocht, maar we zijn in overleg met leverancier om te kijken of zij tussentijds nieuwe voorraden kunnen opsturen. Toegegeven, dat kost extra CO2, maar als ons plan lukt is de sociale en ecologische winst vele malen groter: mensen met weinig cash krijgen een eerlijk inkomen en toegang tot microleningen, zodat ze het bos kunnen laten staan. Dat betekent behoud van CO2-absoroptiecapaciteit, biodiversiteit, en lokale boskennis.

korting
Behalve honing, verkopen we bijvoorbeeld ook eetbare paddenstoelen, kettingen & armbanden van takkenhout en bonsai setjes. Daarin zit een soort mini-adoptieboom: voor E. 7,50 krijg je drie zaden en drie zweltabletten, maar draag je bij aan het plaatsen van een stekje van een inheemse boom in onze Zambiaanse kwekerij aan de Minamba Research Farm. Wie geen zin, tijd of mogelijkheid heeft om naar de markt in Zoetermeer te komen, kan ze ook kopen in onze webshop. Met de code ‘vriendenkorting’ krijg je 25% korting op je bestelling, en wie een Zoetermeerpas toont krijgt 30% korting. Zo proberen we onze bosproducten voor iedereen toegankelijk te maken. 27 juni staan we er weer, wees welkom!

Mobile Orchards op de Streekmarkt in Zoetermeer, juni 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *