Ontwerpen

Wil je een tuin, balkon of bos omvormen tot een eetbare provisiekast die biodiversiteit verbetert, glurende buren weert en/of extra schaduw biedt? Je kan bij Mobile Orchards een workshop eetbaar ontwerpen boeken, advies vragen of een heel ontwerp laten maken. Samen bezoeken we de locatie, bekijken we de grond/wind/zon en bespreken we je wensen. Daarna kijken we waar je het meest mee geholpen bent: begeleiding om je eigen ontwerp te maken, incidenteel advies tijdens dat proces, een ontwerp door ons, of zelfs een volledige metamorfose zonder dat je je handen vies hoeft te maken.

Hieronder vindt je een aantal voorbeelden van ontwerpen die we eerder maakten:

 • Voedsel(buurt)bossen
  • Voedselbuurtbos GeuzeGroen: voedselbuurtbos in Zoetermeer, Nederland. In 2017 begonnen Mobile Orchards, Kambisa!BeHeard en permacultuur ontwerpster Astrid van Beek aan hun missie voor een sociaal voedselbos tussen Zoetermeer en Den Haag. Het bos is inmiddels aangelegd op een omgewoeld en dichtgereden stuk kleigrond op de rand van de Nieuwe Driemanspolder, een nieuw wateropvanggebied tussen de wijken Meerzicht, Buytenweg en het Haagse Leidschenveen. Naast het behoud van heel veel oude rassen, helpt GeuzeGroen met kennisopbouw over de mogelijkheden voor ecologische teelt meerjarige voedselgewassen op dit soort gronden. De komende jaren hopen we het perceel te voorzien van een circulaire groenwerkplaats waar we ook oude, goedkope technieken zoals een wortelkelder willen laten zien.
  • Food Forest Chilonga, Zambia: een stuk eetbare bostuin rondom het Kambisa! buurtcentrum in Chilonga, Zambia. Door de bestaande bomen te beschermen en te combineren met ecologische teelttechnieken, een eetbare onderbegroeiing en verschillende uitheemse fruitsoorten, proberen we te laten zien hoe je ook voedsel kan verbouwen zonder bomen te hoeven kappen. Een naastgelegen perceel wordt ongerept gelaten om de biodiversiteit te bewaren en honing te kunnen oogsten.
  • Minamba Reseach Farm, Muchinga, Zambia: bescherming van een bestaand stuk Miombo bos in een gebied waar veel bomen gekapt worden voor de teelt van eenjarige groentes, houtskool en de productie van bakstenen, die gemaakt worden van de grond van termietenheuvels. Door regeneratieve verdienmodellen te ontwikkelen waarmee duurzame bosproducten waardevoller worden, hopen we de lokale bevolking te helpen het bos in stand te houden.
  • University of Local Knowledge (Universiteit voor Lokale Kennis): Het behoud en de herwaardering van traditionele kennis over de vele diensten die het bos te bieden heeft, spelen bij alle voedselbosprojecten een grote rol. Om die kennis vast te leggen en te delen met komende generaties, werken we aan een universiteit van lokale kennis. De ‘bosprofessoren’ die hier rondleidingen en workshops geven, hebben geen postdoc of PhD, maar kregen hun kennis van hun voorouders en hun buren.
 • Eetbare tuinen
 • Mobiele boomgaarden
  Voorbeelden:
  Mobile Orchards Surprise Kit
  Tony’s Tree
  Mobile Orchards Sunny XL
  Mobile Orchards Orange Dwarf
  Zwambank