Droogte bedreigt het bos 

 Begin maart heeft de Zambiaanse president de langdurige droogte in het land uitgeroepen tot een nationale noodstand. Hij wijt het aan de gevreesde El Niño, ‘het (kerst)kindje’, een sterke opwarming van de oostelijke Stille Oceaan langs de evenaar, waarvan de piek vaak in december optreedt. El Niño zou Oost-Afrika natter moeten maken en zuidelijk Afrika wat droger.

Het noorden van Zambia zit daar tussenin. Het kreeg de afgelopen maanden te maken met een onderbroken regenseizoen, waardoor veel jonge gewassen op de velden het zwaar kregen. We hoorden al snel dat het daar inmiddels weer regende, maar weten nog niet hoe lang dat aanhoudt of wat het effect zal zijn. Het zuidelijke deel van het land, waaronder veel ontboste gebieden, moet het met veel minder neerslag doen. De president schat in dat in totaal ongeveer 1.1 van de 2.2 miljoen hectare aangeplantte mais verloren is gegaan.

ontbossing
Hoewel het voedselbos van de Minamba Research Farm in het noorden ligt, betekent de nationale droogte niet alleen een bedreiging voor de mensen, maar ook voor het bos zelf. Ten eerste is een zak maismeel nu zo duur dat veel mensen wanhopige dingen moeten doen om aan geld te komen, zoals bomen omhakken om ze als houtskool te verkopen. Ten tweede komen de boeren uit de drogere delen van het land hierdoor ‘onze’ kant op. Met hun huidige landbouwmethodes, betekent dat het kappen van bomen, om plaats vrij te maken voor eenjarige gewassen. Door dat kappen zal de regen straks wellicht ook in het noorden weg blijven. Het werk dat we doen om mensen meer inkomen uit (levend) bos te geven, is nu dus extra urgent.

Ontbossing op het perceel naast de Minamba Research Farm. Foto: Klaartje Jaspers, 2023

Deze maand vertrokken een Nederlandse student en een Nederlandse vrijwilligster naar de Minamba Research Farm om lokale boskennis vast te leggen. Daarnaast wil de student uitvinden in hoeverre het belang van lokale bosproducten mee wordt gewogen als beleidsmakers besluiten of het bos beschermd wordt, of dat het mag verdwijnen voor zaken als mijn- of landbouw.

Tegelijkertijd vragen we Zambiaanse milieukundigen om in kaart te brengen hoe we lokale soorten kunnen beschermen. Met hun hulp willen we een schaalbaar monitoringssysteem opzetten. Daarmee kunnen we succesvolle bosproducten van de Minamba Research Farm straks ook verantwoord inkopen bij andere landgebruikers, in de hoop dat ook zij daarmee genoeg aan hun bos verdienen om het te kunnen laten staan. Meer hierover lees je op minambaresearchfarm.org.


Adoptiebomen en kerstpakketten
Wie wil helpen, is van harte welkom. Dat kan ook vanuit je luie stoel: help ons adoptiebomen te verkopen, koop ze voor vrienden of haal organisaties over ze te bestellen – bijvoorbeeld voor een uniek kerstpakket later dit jaar. Als ze ons tijdig laten weten hoeveel bomen ze willen, in welke prijsklasse en voor welke medewerker, kunnen wij ervoor zorgen dat elk personeelslid een gepersonaliseerd certificaat krijgt, voorzien van een boomnummer, en lokale naam en de botanische naam. Elk half jaar krijgen ze vervolgens een foto van die boom, tot de adoptietermijn afloopt. Desgewenst vullen we het pakket aan met (bonsai)zaden, gedroogde paddestoelen of een workshop. Met de opbrengst betalen we het onderzoek aan de Minamba Research Farm.

Wil je meer weten of een presentatie boeken? Neem even contact op!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *