Kadopakket 1: de Kansalosalo, een fraaie bonsai!

We hadden beloofd dat we met een kadopakket zouden komen voor al die mensen die alles al hebben, maar heel blij worden als anderen meedelen in hun geluk. De eerste set in deze serie hebben we te danken aan de studenten van de Wageningen Universiteit, die eerder dit jaar op zoek gingen naar manieren waarop je geld kan verdienen aan de bescherming van het miombo-bos in Zambia: een bijzonder biodivers ecosysteem gebaseerd op verschillende soorten Brachystegia’s. Deze Afrikaanse bossen staan momenteel erg onder druk, onder meer omdat veel bosbewoners financieel afhankelijk zijn van de verkoop van dode bomen, bijvoorbeeld in de vorm van houtskool. Een van de manieren om ze een inkomen uit LEVENDE bomen te geven, is de verkoop van de boomzaden.

Tijdens de eerste reis die we na het advies van de Wageningse studenten maakten, hebben we dat gelijk uitgeprobeerd. Het hele proces om zaden (legaal) in- en uit te voeren was tijdrovend en ingewikkeld, maar inmiddels hebben we de eerste zaden binnen, inclusief het fytosanitair certificaat dat bewijst dat ze geen ziektes of ongenode gasten bij zich hebben. Het hele proces was heel leerzaam voor ons, maar ook voor de vele ambtenaren waarmee we te maken kregen en voor de Zambiaanse zadenverkopers, die nu weten hoe ze zaden kunnen oogsten, labellen, drogen en schoonmaken. Als het ons lukt de zaden hier te verkopen, kunnen zij de komende jaren een extra inkomen halen uit het behoud van hun bomen. 

Bonsai

Een van de zaden die we hebben weten te bemachtigen, zijn die van de Kansalosalo, officieel de ‘Dichrostachys Cinerea‘, een hele geliefde boom, al was het maar omdat ze zo mooi is. Het is een wijdverspreidde soort, met varianten van India tot zuidelijk Afrika. De zaden die wij leveren komen uit het Muchinga-gebergte in Zambia, de vermoedelijke geboorteplek van de moderne mens. (Recent kwam bijvoorbeeld het bericht naar buiten dat bij de naburige Kalambo-watervallen een half miljard jaar geleden al gereedschap werd gebruikt om hout te bewerken!)

Dichrostachys_cinerea_L._Wight__Arn.jpg Foto: Lalithamba, CC BY 2.0
Bloemen van de Dichrostachys cinerea, de ‘Chinese lantaarn boom’ Foto: Lalithamba, CC BY 2.0

Vanwege haar opvallende bloemen, noemen sommigen deze Dichrostachys de ‘Chinese lantaarn boom’ of de ‘oorbellen van de prinses boom’. Maar de Kansalosalo is meer dan een lekker geurende, mooie boom: haar hout is hard en kan goed tegen termieten, haar bladeren, fruit en zaaddozen zijn eetbaar, haar bast levert vezels en haar wortels binden stikstof. Bovendien worden al die onderdelen tradioneel ook gebruikt voor uiteenlopende medicinale toepassingen, waarvan een groot deel inmiddels ook wetenschappelijk verklaarbaar is. 

Het is een makkelijke plant, die zelfs een beetje vorst overleeft, als je maar zorgt dat het water goed afgevoerd wordt. Zorg dus voor voldoende lage gaatjes in de pot waar je de plant in zet. Als je haar eenmaal aan de groei hebt, kan je van de afgeknipte takjes makkelijk weer nieuwe boompjes maken: het is een plant die zich makkelijk laat stekken. 

Bestellen

Wie het bonsaipakket wil bestellen, kan dat aangeven op het kadopakket-formulier. Naast de zaden en de kokosvezeltabletten in een feestelijke verpakking, krijg je dan ook een certificaat dat aangeeft dat je de Minamba Research Farm in Zambia steunt, en daarmee bijdraagt aan hun werk om het bos en de kennis van haar bewoners te beschermen. Na het verzenden van je aanvraag, ontvang je een factuur. Als die betaald is, sturen we het pakket jouw kant op. Uiteraard in een zo duurzaam mogelijke verpakking, met een zo duurzaam mogelijke koerier! 

Meer info:

  • http://pza.sanbi.org/dichrostachys-cinerea
  • https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/dichrostachys-cinerea
  • https://apps.worldagroforestry.org/treedb/AFTPDFS/Dichrostachys_cinerea.PDF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *