Save a Seed, Plant a Seed

Save a seed

Lekker stuk biologisch* fruit gegeten? Bewaar de zaden, de pitten of de kroon (als het een ananas was). Als je ze zelf niet wil gebruiken, ontvangt Mobile Orchards de zaden en pitten graag. Stop ze in een envelop en schrijf daarop:

  • de naam van het soort fruit (liefst zo nauwkeurig mogelijk)
  • uit welk land het kwam
  • in welke winkel je het hebt gekocht, en wanneer
  • je naam en mailadres

maak de envelop goed dicht en lever het dan in bij de Natuurwinkel Zoetermeer (Pilatusdam 15, 2712 BD Zoetermeer), of stuur het op naar:

Mobile Orchards
Save a Seed
Jan Hoornstraat 27
2712VP Zoetermeer

Met ananaskronen doen we momenteel niets, maar op WikiHow staat wat je moet doen als je zelf wil proberen daaruit een nieuwe ananas op te kweken.

 Plant a Seed

Als je zelf die zaden niet zaait, doen wij dat graag! Met het verzamelde materiaal geven we workshops op scholen in Nederland en Zambia, waarbij leerlingen spelenderwijs leren waarom het belangrijk is om zuinig te zijn met bomen, en hoe je je eigen fruit kan groeien. Een deel van de zaden kan daarnaast gebruikt worden om zaailingen te maken voor de voedselbossen in Zoetermeer (Nederland) en Chilonga (Zambia).

Zelf ook zo’n workshop op je school? Neem contact op!

 

* waarom biologisch? We willen graag weten waar we onze tijd in steken (daarom liever ook geen hybriden), en hebben een voorkeur voor soorten die van nature redelijk resistent zijn voor schimmels en ziektes. Biologische soorten zijn daar doorgaans al op geselecteerd.